Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Ummikon vinkit Yhdysvaltoihin - Marikan Matkablogi
Pallontallaajat.net
Valikko

Ummikon vinkit Yhdysvaltoihin

Kalifornia – Nevada -road trip 04/2016

Jos sanoin, että pidennetylllä viikonlopulla Rooman kaupungista koki vain pintaraapaisun, niin vajaassa kolmessa viikossa Jenkeissä maasta koki ehkä pienen pienen hipaisun.
Pyörimme eniten Kaliforniassa, muista osavaltioista kävimme Nevadassa Las Vegasin verran ja Arizonassa muutaman askeleen verran 😀
Matkareittimme pääetapit olivat seuraavat:
Los Angeles – Las Vegas – Death Valley – Yosemite – San Francisco – Los Angeles.
Sanoisin, että reitti oli kohtuu hyvä reilun 2,5-viikon lomalle. Ajamista tuli muistellen 3000km, mutta olimme suunnitelleet välietapit niin, ettei autossa ei tarvinnut pönöttää kerralla aivan hirveästi ja toisaalta taas monina päivinä emme ajaneet ollenkaan. No, yksi vähän pidempi ajopäivä tuli kun ajoimme LasVegasista Death Valleyn halki Yosemiten lähellä olevaan kaupunkiin (ajamista noin 7h). Tämänkin olisi voinut välttää, mikäli Yosemiten läpi kulkeva valtatie ei olisi ollut lumen takia suljettu.
Vaikka näimme Yhdysvalloista vain pienen palasen, listaan kuitenkin joitakin itse huomaamiani vinkkejä Kaliforniaan.

Majoitus
Kaliforniassa (ainakin Los Angelesissa) hotellit ovat aivan sikamaisen kalliita! Lämpimästi suosittelen käyttämään airbnb:tä. Meille ei tästä palvelusta tullut kuin positiivisia kokemuksia. Paikallisten luona majoittuessa pääsee lähemmäksi amerikkalaisten elämää. Näimme monenlaisia taloja ja monenlaisia majoittajia, joten matkailu kyllä avartaa. Aamukahvipöydässä olikin aina mielenkiintoiset keskustelut esimerkiksi tulevista Yhdysvaltain presidentin vaaleista.
Toisaalta taas esimerkiksi Las Vegasista kannattaa ottaa hotelli, jotta pääsee kaupungin tunnelmaan. Las Vegasin hotelleihin on yleensä aika loistavia tarjouksia, ja mekin majoituimme edullisesti Stripin varrella sijaitsevaan hotelliin. Itse hotellihuone oli yleellisin missä minä olen majaillut (tosin köyhänä en olekaan mitään luksushuoneita nähnyt).
Muutamana yönä majoituimme tienvarsimotelleissa, joiden huoneet niin ikään olivat mukavia, isoja ja hyvälaatuisia. Tämä on varsinkin autoilevalle helppo yöpymisvaihtoehto kun autolle on aina ilmaista parkkitilaa motellin edessä.

Liikkuminen
USA:ssa ei pärjää ilman autoa. Tai ainakaan Kaliforniassa ei pärjää. Eikä pärjää pelkästään Los Angelesissakaan. Auton vuokraaminen on minusta aika must-juttu varsinkin jos aikoo vaihtaa kaupunkeja loman välissä. Kyllä autolla liikkuessa sai matkasta irti paljon enemmän eikä ollut mahdollisten bussi- ja juna-aikataulujen varassa.
Pitkätkin välimatkat taittuivat autolla nopeasti, koska tiet olivat kauttaaltaan hyvässä kunnossa ja melkein aina samaan suuntaan kulki vähintään kaksi kaistaa. USA:ssa on myös omia kaistoja “kimppakyytiläisille”. Ne vetivät nopeammin ja olivat tarkoitettu henkilöautoille, jonka kyydissä on vähintään kaksi matkustajaa. Autolla liikkuessa sai ihailla komeita ja jylhiä maisemia, toki tämä on enemmän apukuskin ilo kun ei tarvitse keskittyä muuhun liikenteeseen.
Toinen käteväksi osoittautunut liikkumistapa oli Uber, joka ainakin Losissa toimi nopeasti ja edullisesti ja oli muutenkin kaikin puolin mahdottoman helppo tapa liikkua paikasta toiseen.

Syöminen & Juominen
Ravintola-annosten hinnat Kaliforniassa olivat ihan Suomen hintaluokkaa. Lisäksi annosten hintaa nosti tippaaminen. USA:ssa palveluista tipataan, tippiä täytyy antaa 10%  vaikka saisi aivan surkeaa palveluakin. Suositus olisi antaa 15-20% loppusummasta tippiä. Tämä tuntuu aikamoisen paljolta kun kahden hengen ruoat ovat voineet maksaa jos yli 50€.
Tämä varmasti osaltaan selittää Jenkeissä olevan pikaruokaloiden suosion. Pikaruokaloita on vierivieressä moneen eri makuun ja niissä ei tarvinnut tipata. Toinen pikaruokaloiden suosion salaisuus on varmasti autokaistat. Kaliforniassa ainakin jengi näytti tykkäävän hakea kaiken mahdollisen drive inin kautta. Sen takia myös suurimalla osalla apteekeista ja alkoholimyymälöistä oli omat drive in-kaistat. Myönnetään, että mekin ainakin loppureissusta söimme kohtuu paljon pikaruokaloissa, koska niissä syöminen oli vaan niin paljon halvempaa kuin normaaleissa ravintoloissa.
Alkoholi oli hieman halvempaa kuin Suomessa, mutta ei paljon. Ravintoloissa drinkit maksoivat noin 5-10€ riippuen oliko paikassa menossa happy hour. Halvemmaksi siis tuli ostaa alkoholi kaupasta ja nauttia se rannalla tai puistossa. Mikä onkaan sen mukavampaa kuin istua kiireettömänä auringossa ja nauttia Kalifornian meiningistä. Itseäni eniten miellyttivät pintin kokoisen Smirnoff ice  -pullot ja niistä etenkin Green Apple-maku. Saisipa sitä Suomestakin! Muistellen joka kerta kun ostimme kaupasta kaljaa ja siideriä, meiltä kysyttiin paperit. Eli ajokorttia kantsii kanniskella mukanaan. Lisäksi pullot pakattiin aina kauppiaan toimesta ruskeaan paperikassiin.

Ostokset
Voi pojat, miten paljon Jenkeissä shoppailinkaan. Eniten mukaan tarttui merkkituotteita, joita välillä Outleteista sai tajuttoman edulliseen hintaan. Outletit sijaitsivat kaupunkikeskustojen ulkopuolella. Niissä oli kuitenkin kätevä käydä ohikulkumatkalla kun ajoi kaupungista toiseen. Esimerkiksi Los Angeles – Las Vegas välillä oli parikin suuren suurta Outlet-myymälää. Näistä esimerkiksi merkkiurheiluvaatteita sai edullisesti.
Outlettien lisäksi kannattaa ehdottomasti katsastaa sellaiset halpamyymäläketjut kuin Ross dress for less ja Marshalls. Näissä vaatteiden ja asusteiden esillepano ja sijoitus näyttää ensialkuun tosi kaoottiselta ja luotaantyöntävältä, mutta kun uskaltautuu tutkimaan tarjontaa lähempää niin tekee tosi hienoja löytöjä. Itse löysin Hilfigerin asusteita ja North facen vaatteita tosi halvalla. Kaupoista löytyy myös ihan pilkkahintaan kivannäköisiä vaatteita maan omilta pienemmiltä merkeiltä. Ihan nauratti kun osti muutaman dollarin mekkoja. Pasi osti Las Vegasin Rossista Ryan Seacrestin kauluspaidan 😀

Onnellinen ostoksille menijä Outletin parkkipaikalla

 

 

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus